Tisztelt válni szándékozók és jogi képviselőik!

Legnagyobb vesztes: a gyermek!

Egy válás nemcsak a gyermekek életében, hanem a felnőttek számára is törés az életben. Sajnos egyre több a jogi képviselőket igénylő válás, ahol megegyezés hiányában az eljárás elhúzódik, azaz hosszabb ideig őrli idegeinket, üríti pénztárcánkat. Az elmérgesedő kapcsolatban nem ritka, hogy a felek már nem tudnak érdemlegesen kommunikálni egymással, viszont a különélés rákényszeríti a feleket, hogy bizonyos területeken a jövőre nézve megállapodjanak. Ilyen lehet pl. a vagyon megosztás, szülői felügyelet, gyermektartás, kapcsolattartás.

Nagyon sokszor azért mennek bele az emberek az egyenlőtlen vagy nem életszagú megállapodásba, hogy szabaduljanak a konfliktusos helyzettől.

Azonban ha már a megállapodás megkötésének pillanatában sem jó a helyzet senkinek, akkor hogyan lesz jó később? Miért viselkednek így a szülők? Érzelmi sértettség, adott esetben az anyagi érdek is állhat a háttérben.

Gyakran a konfliktus feloldását várják a bíróságtól. Ez azonban lehetetlen elvárás, a bíróság ugyanis csak egy ítéletet tud adni, a konfliktusokat megoldani nem képes. A jogi képviselők kiemelkedő szerepét is ki kell hangsúlyozni. Fontos a körültekintő választás. Sok ügyvéd van, aki megállapodásra, megoldásra törekszik, azonban sok olyan is, aki azon munkálkodik, hogy minél jobban összeveszítse a feleket – azokat is, a kik egyébként már rég megállapodtak volna.

 

 

Mediáció - Ügyvédeknek

A kommunikáció hiánya vagy elégtelensége esetén segíthet egy olyan, objektív, külső szakember, aki a vitás kérdésekben eljuttatja a kompromisszumig úgy a feleket, hogy mindketten elégedetten léphetnek ki az adott helyzetből. Ez főleg akkor érdekes, ha gyermekek is vannak a családban – így a „harc” során lecsökkenthető a gyermek sérülése és kialakítható egy olyan kommunikáció, amely a jövőre nézve is hasznos lehet.

Miért éri meg az ügyvédeknek is ez az eljárás?

A hosszútávon gondolkodó jogi képviselők érdeke, hogy ügyfeleik elégedetten távozzanak. Minél rövidebb az eljárás: annál hamarabb szabadul az ügyfél a problémáktól, nem beszélve az anyagi tehertől. A képviselet egy mediációs megállapodás birtokában is lerövidül, viszont nincs jobb reklám egy elégedett ügyfélnél, aki beajánlja az ügyvédet a környezetében élőknek. A jogi képviselők tehát a mediátorok bevonásával: kevesebb munkával képviselhetik az embereket, viszont annál nagyobb eséllyel a sikerre.

S a legfontosabb: megmarad a döntés saját kézben, azaz a válófélben lévőknek, akik legtöbb esetben nemcsak házasfelek, de szülők is. Nem mindegy, hogy életünk legfontosabb emberéről, gyermekeikről mi hozhatjuk a döntést, vagy kiadjuk azt idegenek kezébe: a bíróságnak.